Din väg till jobb eller högskola!
Efter avslutade studier kommer du att ha goda möjligheter att fortsätta arbeta eller utvecklas inom det som passar dig bäst.

Flygmekaniker – Efter godkänd utbildning på vårt treåriga gymnasieprogram kan du arbeta som Flygmekaniker. Som elev i flygteknik får du en mycket bra plattform för din fortsatta karriär, vare sig du siktar på att börja jobba som Flygmekaniker direkt efter utbildningen eller fortsätta med vidareutbildning och studier.

Fortsättning till flygtekniker – Du som väljer att läsa vidare till Flygtekniker gör det genom att efter gymnasieskolan söka vidare till Yrkeshögskolan. Läs mer under fliken Yrkeshögskoleutbildning.

Högskolestudier – Vägarna är öppna också för dig som vill fortsätta studera på högskolenivå. Har du en yrkesexamen, har godkänt i kurserna Svenska 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 2 och 3 och Engelska 6 så har du grundläggande behörighet till högskoleutbildning. Vi visar hur du skaffar högskolebehörighet inom programmet!

Certifierad utbildning - Vår flygteknikutbildning är certifierad mot det europeiska luftfartsregelverket genom EASA, European Aviation Safety Agency! Vilket innebär att skolans utbildningsintyg som erhålls efter genomförd och godkänd utbildning är giltigt för certifiering som Flygmekaniker i fler än 30 länder anslutna till EASA.

Världens möjligheter för dig!
Efter godkänd gymnasieutbildning kan du välja olika vägar;
Försvar

Du kan välja att jobba som flygmekaniker inom det militära flyget. Då får du även gå en militär utbildning i Försvarsmaktens regi. Behovet av personal med flygteknisk utbildning är stort. Enbart i Ronneby räknar man med att behöva anställa 15-20 nya flygmekaniker eller flygtekniker om året, under de kommande åren. Det är också möjligt att gå vidare och fortbilda sig till flygtekniker inom Försvarsmakten, om du vill göra det.

Civilflyg

Du kan även direkt efter gymnasiet, eller senare, satsa på civil flygmekaniker eller vidareutbildning till civil flygtekniker. För att bli civil flygtekniker går du ytterligare två år på Yrkeshögskolan varvid du efter godkänd utbildning och certifiering kan arbeta med flygteknik över hela världen. Arbetsmarknad och anställningsvillkor är mycket goda i hela västvärlden och även om flygbranschen har mattats av i spåren av Covid-19 så är deras bedömning att man är tillbaka i samma omfattning som tidigare inom några års tid.

Industri

Du kan välja ett jobb som tekniker eller annat jobb där det ställs krav på teknisk noggrannhet i utbildningen inom till exempel industrin. Utbildade flygmekaniker är eftertraktade inom många olika områden. Möjligheterna att få jobb på hemmaplan är goda.